Szezonális zöldségek és gyümölcsök

Manapság egyre jobban fókuszba került az egészség és az egészséges életmód, ami nem csak annyiról szól, hogy átvariáljuk táplálkozásunkat és odafigyelünk a mozgásra, hanem arra is időt kell szánnunk, hogy alaposan elemezzük honnan érdemes beszereznünk az alapanyagokat. Ez igaz a zöldségekre és gyümölcsökre egyaránt. Hogy miért érdemes szezonálisan táplálkozni? Cikkünkből kiderül.

Miért fontos szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani?

Mivel a napsugarak által indul el a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős (pl. a klorofil, vagy a karotinok), ezért ilyenkor a természet hozzásegíti a zöldségeket és gyümölcsöket az éréshez. Sajnos szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt termékeket vehetünk, ami negatívan befolyásolja szervezünk működését. A szezonális gazdálkodásnál a termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak az akkor termelt zöldségek és gyümölcsök. Arról nem beszélve, hogy minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb.  Ha teheted, mindenképpen piacon szerezd be őket, jó pár zöldség és gyümölcs remekül lefagyasztható, ha esetleg nem használnád fel, de készíthetsz belőlük fermentált ételeket is. Vásárlás előtt érdemes az eladókkal beszélgetni a növénytermesztés körülményeiről, így megtalálhatjuk azokat a helyeket, ahonnan a későbbikben be tudjuk szerezni a zöldségeket és gyümölcsöket.

szezonális zöldségek és gyümölcsök

Mikor van egyes zöldségeknek és a gyümölcsöknek szezonja?

Az alábbi leírás összefoglalja hónapokra lebontva a zöldségek és gyümölcsök szezonalitását.

 

Január: 

Gyümölcsök: Kökény, Naspolya,

Zöldségek: Csicsóka

Gyógy- és fűszernövények: -

 

Február:

Gyümölcsök: Kökény, Naspolya.

Zöldségek: Csicsóka.

Gyógy- és fűszernövények: -

 

Március: 

Gyümölcsök: -

Zöldségek: -

Gyógy- és fűszernövények: -

 

Április:

Gyümölcsök:

Zöldségek: Bordás kel, Endívia, Fejes saláta, Hónapos retek, Karalábé, Kínai kel, Madársaláta, Vörös cikória, Rukkola, Spenót, Zöldborsó.

Gyógy- és fűszernövények: Petrezselyemzöld.

 

Május:

Gyümölcsök: Cseresznye, Egres, Fekete ribizli, Földieper, Málna, Meggy, Rebarbara, Ribizli.

Zöldségek: Burgonya, Brokkoli, Cékla, Fejes saláta, Fekete retek, Hónapos retek, Jégsaláta, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Bordáskel, Madársaláta, Mángold, Radicchio, Rukkola, Sárgarépa, Spárga, Spenót, Zöldborsó.

Gyógy- és fűszernövények: Fokhagyma, Kapor, Újhagyma, Petrezselyemzöld, Lilahagyma, Vöröshagyma, Snidling.

 

Június:

Gyümölcsök: Alma, Cseresznye, Egres, Földieper, Málna, Meggy, Rebarbara, Ribizli.

Zöldségek: Burgonya, Brokkoli, Cékla, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Hónapos retek, Jégsaláta, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Sóska, Spenót, Uborka, Zöldbab, Zöldborsó.

Gyógy- és fűszernövények: Bazsalikom, Fokhagyma, Kapor, Lilahagyma, Menta, Petrezselyemzöld, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma. 

 

Július:

Gyümölcsök: Alma, Áfonya, Eper, Füge, Görögdinnye, Körte, Nektarin, Őszibarack, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szilva.

Zöldségek: Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Jégsaláta, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kukorica, Lila káposzta, Mángold, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Radiccio, Sárgarépa, Sóska, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika.

Gyógy- és fűszernövények: Bazsalikom, Fokhagyma, Kapor, Lilahagyma, Menta, Petrezselyemzöld, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma.

 

Augusztus:

Gyümölcsök: Alma, Áfonya, Füge, Görögdinnye, Körte, Nektarin, Őszibarack, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szeder, Szilva, Szőlő.

Zöldségek: Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Jégsaláta, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kukorica, Lila káposzta, Mángold, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Radiccio, Sárgarépa, Sóska, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika.

Gyógy- és fűszernövények: Bazsalikom, Fokhagyma, Kapor, Lilahagyma, Petrezselyemzöld, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma.

 

Szeptember:

Gyümölcsök: Alma, Áfonya, Birsalma, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Körte, Őszibarack, Szeder, Szilva, Szőlő.

Zöldségek: Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Jégsaláta, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Kukorica, Madársaláta, Mángold, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Sóska, Spenót, Sütőtök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika.

Gyógy- és fűszernövények: Bazsalikom, Fokhagyma, Kapor, Lilahagyma, Menta, Petrezselyemzöld, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma.

 

Október:

Gyümölcsök: Alma, Birsalma, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Körte, Őszibarack, Szőlő.

Zöldségek: Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cikória, Cukkíni, Csicsóka, Hónapos retek, Jégsaláta, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Kukorica, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Sóska, Spenót, Paradicsom, Patiszon, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Sóska, Spenót, Sütőtök, Tök, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika.

Gyógy- és fűszernövények: Bazsalikom, Kapor, Lilahagyma, Menta, Petrezselyemzöld, Póréhagyma , Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma.

 

November:

Gyümölcsök: Birsalma, Berkenye.

Zöldségek: Brokkoli, Cikória, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Radiccio, Rukkola, Sóska, Spenót, Zellergumó.

Gyógy- és fűszernövények: Lilakáposzta, Petrezselyem-zöld, Snidling.

 

December:

Gyümölcsök: Kökény.

Zöldségek: Cikória, csicsóka, Endívia, Fejes saláta, Madársaláta.

Gyógy- és fűszernövények: -

 

Előző cikkeink: